Morocco Mayhem

Nu har jag trampat mina forsta tramp pa afrikansk mark sen midsommardagen 2007. Jag har varit med om valdigt mycket – sa mycket sa att jag inte orkar skriva och beratta om det… Ni vet hur jobbigt det kan vara att skriva – ibland orkar ni ju t ex inte ens kommentara mina inlag 😉 Jag lovar dock att ni kommer att fa historierna pa ett eller annat satt i framtiden. Men just detta inlagg far bli en lat mans hyllning till kameran.


lars 002 Azrou by night. Har borjade Marocko att bli intressant pa allvar. Strax utanfor byn finns en skog dar en apflock haller till och jag tror att flocken ar Afrikas nordligaste. Tyvarr sa sag jag inga av dem. Innan jag kom hit sa hade jag passerat Chefchauen och Meknés. Jag hade ocksa hunnit med att ta taget till Rabat for att hamta ett nytt svenskt pass som lag pa ambassaden och vantade pa mig. Jag besokte ocksa Mauretansk mark och lyckades komma darifran med ett visum i det nya passet.

lars 004 En by som jag hade turen att passera pa en marknadsdag. Dagen innan jag nadde Imilchil.

lars 006 Manga brukar fraga mig vad jag gor nar dagens cykling ar over. Har har ni svaret. Jag forkrymper mig sjalv och anvander taltet som studsmatta. Taltet har jag satt upp nara toppen pa passet innan Imilchil.

lars 007 Toppen pa passet innan Imilchil. Byn Imilchil ar fo kand for att ha en giftasmarknad dar herdar kommer ner fran bergen och valjer fru. Eller om det ar byns kvinnor som valjer de nerkommande herdarna. Nu for tiden ar det hela dock mest ett turistjippo.

lars 009 Attackerad av barn. Jag valjer att inte vara resepolitiskt korrekt utan ska beratta en val bevarad hemlighet: Vad har jag haft mest problem med genom aren? Korrumperade poliser? Byrakratiska regler ifran Mars? Fulla soldater med stora vapen? Turkiska hundar? Trafik? Ranare? Ormar? Tse-tse flugor? Nej, det som jag har haft mest problem med ar barn. Tyvarr sa finns det inget varre an en okontrollerad massa av aggressiva barn. Tjejen langt bak i lila byxor stal en vattenflaska. Ingen stor sak naturligtvis, men a andra sidan sa har jag aldrig nagonsin blivit bestulen av en orm…

lars 011 Pa toppen av det 2700 meter hoga Tizi n Tirherhouzine – antagligen det hogsta pass pa denna resa.

lars 013 Mat vid mitt kvallslager mellan Tizi n Tirherhouzine och Todra Gorge.

lars 014 Todra Gorge

lars 019 Ifran Todra Gorge sa hade jag tva langa dagar av asfalt, men sen vek jag av vagen och cyklade en dag off road mot sanddynerna vid Erg Chebbi. (Alltsa jag passerade inte byn Merzouga, utan kom ifran norr) Lagg marke till pinnarna som jag spant fast pa cykeln – de ar till pastakokningen…

lars 020 Pa vag mot sanden. Jag foljde stolparna som man kan ana till vanster om mig nara horisonten pa bilden.

lars 024 Oknar ar en helig plats for bade krigare och poeter. Var det nagon som en gang sa. Tror jag.

lars 021 Har krigar jag mot sanden.

lars 025
Matlagning vid Erg Chebbi. Hur kan man vilja bo inomhus i en sadan omgivning?

lars 027 Nar jag krop ur taltet for tandborstning en sen kvall sa sag jag en rorelse i ogonvran. Nagot forsvann ner i en hala i marken. Jag borstade klart tanderna och satte mig pa kna, enbart iford kalsonger, och slog lost med en pinne framfor halan. Skorpionen kom snart ut med svansen i vadret. Det var en underbar kansla att ha kameralinsen 10 centimter ifran ett djur som eventuellt kan doda mig. Man kan gora en uppskattning over hur giftig en skorpion ar genom att titta pa den relativa storleken som djuret har mellan sina ”klor” samt ”svansen”. Denna art ar darfor, ganska sakert, rejalt giftig. Tjock svans och sma gripklor = antagligen valdigt giftig. Liten svans men stora klor = mindre giftig. Men om det ar sa i 100 procent av fallen vagar jag inte svara pa.

lars 001 Jag slet mig ifran oknen och korsade Atlasbergen for andra gangen.

lars 006 Vagen nerfor Tizi n Tichka.

lars 004 Jag campade en natt nara toppen pa passet och pa kvallen klattrde jag uppfor en kulle eftersom jag ville se hur det sag ut pa andra sidan. Sanningen fick mig nastan att grata.

Ifran Tizi n Tichka sa rullade jag ner till Marakesh. Jag kommer inte att cykla pa ett tag nu – jag ska vanta pa att sommaren blir till host. Och jag kommer i stallet soka mig tillbaka till bergen, men till fots.

Jag hoppas att jag orkar skriva mer nasta gang.

/Lars

posted: Africa Reloaded 2009
 • Börje Andersson

  Fantastiskt att följa dig. Jag har många gånger funderat på hur jag skulle klara en lång cykelresa. Jag vill, men kommer inte loss. Borde kanske bara göra det, i Sverige på sommaren. Det ser så härligt ut på dina bilder. En cykel, lite packning och hela världen ligger öppen. Må gott.
  Hälsningar Börje

 • Börje Andersson

  Fantastiskt att följa dig. Jag har många gånger funderat på hur jag skulle klara en lång cykelresa. Jag vill, men kommer inte loss. Borde kanske bara göra det, i Sverige på sommaren. Det ser så härligt ut på dina bilder. En cykel, lite packning och hela världen ligger öppen. Må gott.
  Hälsningar Börje

 • http://www.worldon2wheels.com/ erik ekedahl

  jaklar vad jag blir sugen pa nordafrika, langtar dit!
  ar i ankara nu, kor soderut mot sydostra turkiet, spannande!

 • http://www.worldon2wheels.com erik ekedahl

  jaklar vad jag blir sugen pa nordafrika, langtar dit!
  ar i ankara nu, kor soderut mot sydostra turkiet, spannande!

 • lars

  härliga bilder och hoppas du snart är i form för dina vanliga underbara resereportage

 • lars

  härliga bilder och hoppas du snart är i form för dina vanliga underbara resereportage

 • Marina

  Hej, jag har prenumererat på dina resemejl i ngt år. Läst alla dina resedagböcker.
  Du önskar att vi läsare skall kommentera mera. Det borde vi göra, då vi får ta del av ditt spännande liv!
  Men, inte ens toppbloggarna får värst många kommenterar i jämförelse m läsare och då är bloggarna väldigt aktiva dagligen m att tagga överallt, så att läsare halkar in på deras blogg.
  Personligen tycker jag att du borde trycka ut dina resor i bokform på http://www.vulkan.se eller ngt annat förlag. På så sätt skulle du nå ut till en bredare publik.
  Kram fr en okänd beundrare! =)

 • Marina

  Hej, jag har prenumererat på dina resemejl i ngt år. Läst alla dina resedagböcker.
  Du önskar att vi läsare skall kommentera mera. Det borde vi göra, då vi får ta del av ditt spännande liv!
  Men, inte ens toppbloggarna får värst många kommenterar i jämförelse m läsare och då är bloggarna väldigt aktiva dagligen m att tagga överallt, så att läsare halkar in på deras blogg.
  Personligen tycker jag att du borde trycka ut dina resor i bokform på http://www.vulkan.se eller ngt annat förlag. På så sätt skulle du nå ut till en bredare publik.
  Kram fr en okänd beundrare! =)

 • Karl

  Aj, 10cm ifrån en skorpion skulle jag nog inte våga mig!

 • Karl

  Aj, 10cm ifrån en skorpion skulle jag nog inte våga mig!

 • http://travelaroundtheworld.se/ Daniel Peterson

  Underbart att höra ifrån dig även på bloggen;, lite lite text, du e lite väl slö nu tycker jag ;, men jag vet hur det känns :/.

  Längtar till min kommande cykelresa nu, kan knappt bärga mig för att komma iväg, men jobbar skiten ur mig för att glömma bort min längtan något :P.

  Härliga foton la du upp i vilket fall som helst, cykla på mannen.

  Hörs!

  Daniel

 • http://travelaroundtheworld.se Daniel Peterson

  Underbart att höra ifrån dig även på bloggen;, lite lite text, du e lite väl slö nu tycker jag ;, men jag vet hur det känns :/.

  Längtar till min kommande cykelresa nu, kan knappt bärga mig för att komma iväg, men jobbar skiten ur mig för att glömma bort min längtan något :P.

  Härliga foton la du upp i vilket fall som helst, cykla på mannen.

  Hörs!

  Daniel

 • http://www.swedenafrica.com/ David

  Vackra bilder, har följt dej under lång tid men varit dålig på ge kommentar. Nästa år så kommer vi oxå att trampa afrikansk jord, men vi tar bilen istället.

 • http://www.swedenafrica.com David

  Vackra bilder, har följt dej under lång tid men varit dålig på ge kommentar. Nästa år så kommer vi oxå att trampa afrikansk jord, men vi tar bilen istället.

 • Kajsa Robin

  fantastiska bilder Lars! Du ser ut att ha det bra bland all sand.. trotts de livsfarliga, ondskefulla, nitiska och tjuvaktiga barnen;)

 • Kajsa Robin

  fantastiska bilder Lars! Du ser ut att ha det bra bland all sand.. trotts de livsfarliga, ondskefulla, nitiska och tjuvaktiga barnen;)

 • Johan Lithén

  Tur att du får känna på verkligheten ibland Lars. Sitter själv hemma med 2 vilda, men för tillfället sjuka BARN. Men du får ju se en del. Jag får nöja mig med hockeyn som snart börjar!! : ) ha de gött.

 • Johan Lithén

  Tur att du får känna på verkligheten ibland Lars. Sitter själv hemma med 2 vilda, men för tillfället sjuka BARN. Men du får ju se en del. Jag får nöja mig med hockeyn som snart börjar!! : ) ha de gött.

 • Robert Lejon

  Tjenare Lars!!
  Måste bara säga att jag blev smått chockad när jag förstog att det är du som är ute och cycklar! Vilka resor du har gjort. Lycka till nu Lasse på din fortsatta resa. Hör av dig när du kommer hem så får vi träffas, det var länge sedan.

  Be Safe!
  //Robert Lejon FKP

 • Robert Lejon

  Tjenare Lars!!
  Måste bara säga att jag blev smått chockad när jag förstog att det är du som är ute och cycklar! Vilka resor du har gjort. Lycka till nu Lasse på din fortsatta resa. Hör av dig när du kommer hem så får vi träffas, det var länge sedan.

  Be Safe!
  //Robert Lejon FKP

 • Dalle

  Här sitter man med sina vardagliga problem och oro, stress, jobbet och allt annat. Tur att man har dig Lars så att man kan, under det tiden som man läser om dina resor, drömma bort sig ett tag och få uppleva de fantastiska upplevelser du går igenom.

 • Dalle

  Här sitter man med sina vardagliga problem och oro, stress, jobbet och allt annat. Tur att man har dig Lars så att man kan, under det tiden som man läser om dina resor, drömma bort sig ett tag och få uppleva de fantastiska upplevelser du går igenom.

 • nina

  fy fan vad nice, bilderna fantastiska blir helt drogad av tanken på din frihet, i love it. Lycka till, kram Nina

 • nina

  fy fan vad nice, bilderna fantastiska blir helt drogad av tanken på din frihet, i love it. Lycka till, kram Nina

 • Sara

  Hej snygging! Underbart att följa din resa även om det hade varit mer spännande att få vara med på plats. Synd att jag är för lat för att cykla. Ta hand om dig Hjälten! KRAM

 • Sara

  Hej snygging! Underbart att följa din resa även om det hade varit mer spännande att få vara med på plats. Synd att jag är för lat för att cykla. Ta hand om dig Hjälten! KRAM

 • Eleuthera

  du har blivit mycket duktig på att ta bilder numera. Jag har ju både följt dig och inspirerats av dig men alltid undrat över ditt foto skapande. Men nu när jag ser dina bilder ler jag.
  Själv så har livet tagit en ny vändning köpte en go segelbåt igår och den ska inte ligga vid bryggan om du förstår vad jag lurar på.
  Och du ormar kanske inte själ,,,men jag har hört att dom hugger så var rädd om dig.
  Fortsätt inspirera. Hälsningar Benny ”Eleuthera” Friberg

 • Eleuthera

  du har blivit mycket duktig på att ta bilder numera. Jag har ju både följt dig och inspirerats av dig men alltid undrat över ditt foto skapande. Men nu när jag ser dina bilder ler jag.
  Själv så har livet tagit en ny vändning köpte en go segelbåt igår och den ska inte ligga vid bryggan om du förstår vad jag lurar på.
  Och du ormar kanske inte själ,,,men jag har hört att dom hugger så var rädd om dig.
  Fortsätt inspirera. Hälsningar Benny ”Eleuthera” Friberg

 • Lina

  Ser ju helt fantastisk ut! Sicka fina bilder! Får ju en onekligen att längta bort o drömma lite. Ta hand om dig. KRAM

 • Lina

  Ser ju helt fantastisk ut! Sicka fina bilder! Får ju en onekligen att längta bort o drömma lite. Ta hand om dig. KRAM

 • Eva Henriksson

  Helt fantastiska bilder. Jag tror knappt mina ögon. Ser det ut så i Marocko? här går jag hemma i mitt kök och Afrika ramlar in och en skorpion. Akta dig vi vill se mera!

 • Eva Henriksson

  Helt fantastiska bilder. Jag tror knappt mina ögon. Ser det ut så i Marocko? här går jag hemma i mitt kök och Afrika ramlar in och en skorpion. Akta dig vi vill se mera!

 • Tobias

  Men nu får du väl för fan uppdatera!

  Tobbe

 • Tobias

  Men nu får du väl för fan uppdatera!

  Tobbe

 • http://www.meloy.blogg.se Lo

  Jag forkrymper mig sjalv och anvander taltet som studsmatta. … hahaha 😀

 • http://www.meloy.blogg.se Lo

  Jag forkrymper mig sjalv och anvander taltet som studsmatta. … hahaha 😀

 • http://www.bootsforcheap.us ugg boots

  Actually see UGG boots style also know, thick, put it on the silly figure scale, particularly easily destroy appear coarse, short legs, or legs and common some very small and not very thin MM wear skirts in UGG collocation, not good-looking and influence temperament. I suggest the MM figure general height or choose as far as possible UGG boots to match short skirt, shorts or jeans, can avoid to highlight the shortcomings, UGG short stature or for tall canister boots, thinner or leg is very fine MM. Don’t use UGG collocation is very fat, legging with best pants pants, stars or render the collocation of snowboarding progresses in our body is appropriate, caution is, or don’t match. There must be something that you satisfiedugg classic cardy boots Coach bags Nike Dunk LowSheepskin Boots

 • Mcbroucksaux

  ….Vite prendre 1 train, un bateau…et enfin 1 vélo. et filer droit devant. Vers 1 point qu’on a lu, rêvé, espéré.Vivre le Voyage une bonne fois. et rentrer, en rêver, ..et ..repartir. Images qui comme Ulysse……..§§…….Namasté Lars…

 • johanna

  Mäktiga bilder! Ser fantastiskt ut.